flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Чи у всьому винні суди?» Суд спростовує чергове безпідставне звинувачення з боку посадовця Нацполіції у «Facebook»

09 листопада 2018, 15:10

06 листопада заступником начальника Національної поліції В’ячеславом Аброськіним на власній сторінці у «Facebook» було розміщено інформацію, яка дискредитує суддів Святошинського районного суду міста Києва та судову систему в цілому.

Так, в повідомленні В. Аброськіна йшлося про те, що суд безпідставно випустив з-під варти «автовикрадачів автомобілів преміум-класу, яких напередодні було затримано «на гарячому» та про те, що «наші суди до цих злочинців дуже прихильні».

Цього ж дня таку перекручену та неперевірену належним чином інформацію було процитовано на багатьох новинних інтернет-порталах.

Фактично Святошинський районний суд міста Києва було звинувачено в тому, що судді винесли рішення відповідно до чинного законодавства.

05 листопада слідчі судді задовольнили клопотання органу досудового слідства та обрали підозрюваним Григоряну Е.Х., Овдієнку А.П. та Кореню Є.А. запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 334 780, 264 300 та 264 300 гривень відповідно.

Крім того, щодо двох з них судді доручили провести дослідження факту побиття підозрюваних під час затримання 02.11.2018 року, зважаючи на їх зовнішній вигляд, поведінку та самопочуття під час судового засідання.

Звертаємо увагу громадськості і особливо керівництва Нацполіції (!) на те, що згідно з частиною третьою статті 183 КПК України слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов’язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов’язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Тоді як частина четверта цієї ж статті визначає виняткові випадки, коли слідчий суддя має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні, а саме: 1) щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування; 2) щодо злочину, який спричинив загибель людини; 3) щодо особи, стосовно якої у цьому провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, проте був порушений нею.

Наголошуємо, що в даному конкретному випадку у слідчих суддів не було жодних підстав не визначати розмір застави, а був лише обов’язок визначити її розмір.

Окремо слід звернути увагу на визначені слідчими суддями розміри застави:

334 780 гривень = 190 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб,

264 300 гривень = 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб,

тоді як законом встановлено діапазон для даної категорії злочинів в розмірі від 80 до 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

На даний час усі троє підозрюваних продовжують знаходитися під вартою в Київському СІЗО, а 5-денний строк на оскарження прокуратурою ухвал слідчих суддів ще не закінчився.

На думку суду, поширена заступником начальника Нацполіції В’ячеславом Аброськіним та підхоплена журналістами інформація про те, що суд безпідставно випустив з-під варти автовикрадачів автомобілів преміум-класу, яких напередодні було затримано «на гарячому», є перекручуванням фактів та «не личить» посадовцям такого рівня.

Дуже прикро, що деякі посадовці дозволяють собі висловлювати безпідставні звинувачення на адресу суду, що призводить до публічного обговорення його законних рішень.

Святошинський районний суд міста Києва звертає увагу посадовців та журналістів на неприпустимість тиску на суд у позапроцесуальний спосіб та висловлювання необґрунтованих обвинувачень на адресу суду з метою дискредитації судової гілки влади.

В майбутньому перед поширенням інформації про Святошинський районний суд міста Києва та його рішення просимо журналістів обов’язково звертатися до прес-служби суду, контакти якої містяться на офіційному сайті суду на веб-порталі «Судова влада України».

 

Прес-служба Святошинського районного суду міста Києва