flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ щодо відеоконференцзв'язку!

07 травня 2018, 16:01

Шановні колеги та учасники судового процесу!

Святошинський районний суд міста Києва вимушений повідомити про неможливість забезпечення проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку в приміщенні суду по вул. Жилянській, 142 в м. Києві.

Так, згідно із Законом України від 04.07.2012 № 5041-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції» (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2013, № 25, ст.247) учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом.

Нормами процесуального законодавства України (ст. 1581 ЦПК України, ст. 741 ГПК України, ст. 336 КПК України, 1221 КАС України) передбачено право суду за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника процесу постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

При цьому, обов’язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Також з метою організації проведення відеоконференцій в системі судового документообігу для резервування майданчиків ДП «Інформаційні судові системи» створено веб-пpoгpaмy «Бронювання систем відеоконференцзв’язку», яка дозволяє адмініструвати список установ, майданчиків, користувачів системи та бронювати майданчики для відеоконференцій у режимі онлайн, що не позбавляє судові установи обов’язку щодо направлення копії відповідної ухвали до суду для виконання.

Згідно статистичних даних показник проведення судових засідань в режимі відеоконференції у Святошинському районному суді міста Києва (в обох приміщеннях) становить понад приблизно 100 сеансів відеоконференцзв’язку на місяць.

При цьому, приміщення Святошинського районного суду міста Києва по вул. Жилянській, 142  знаходиться в центральній частині столиці та користується значним попитом серед представників органів державної влади, інших установ та організацій, що розташовані поблизу, для проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку.

Разом з тим, в даному приміщенні суду системою відеоконференцзв’язку обладнані лише 2 зали судового засідання (№3 та №5). При цьому обидва постійно використовуються суддями для розгляду кримінальних проваджень, в яких обвинувачені утримуються під вартою, а один із залів регулярно зайнятий у зв’язку з розглядом резонансної справи «Вбивства людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану».

Вказані об’єктивні обставини, у свою чергу, призводять до регулярного зриву судових засідань в режимі відеоконференції у зв’язку з неможливістю їх проведення через занятість залів, а також до дестабілізації процесу розгляду судових справ, що перебувають в провадженні суддів Святошинського районного суду міста Києва, що не сприяє укріпленню авторитету судової влади в очах учасників судового процесу.

У зв'язку із вищевикладеним, з метою оптимізації роботи суду, а також для забезпечення проведення на належному рівні судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку, Святошинський районний суд міста Києва пропонує обов'язково перевіряти наявність вільного часу в веб-програмі «Бронювання систем відеоконференцзв’язку», а також звертає увагу інших судів та учасників процесу на те, що починаючи з 01 червня 2018 року такі судові засідання будуть проводитися виключно в приміщенні суду по вул. Якуба Коласа, 27-А.

Додатково звертаємо увагу судів України, що при вирішенні питання щодо дати і часу судового засідання, яке планується проводити в режимі відеоконференції зі Святошинським районним судом міста Києва, необхідно попередньо зарезервувати зал судового засідання на відповідний проміжок часу, скориставшись веб-програмою «Бронювання систем відеоконференцзв’язку» або за тел. (044)407-93-23.

Окрім цього, просимо при бронюванні майданчику для проведення відеоконференції обов’язково враховувати режим роботи Святошинського районного суду міста Києва:

                        з понеділка по четвер – з  0900 год. до 1800 год.,

                        п’ятниця – з 0800 год. до 1545 год.

                        (обідня перерва – з 1300 год. до 1345 год.).

Ухвали судів, якими Святошинському районному суду міста Києва доручено організувати дистанційне судове засідання, призначене на неробочий час, у тому числі на час обідньої перерви, будуть залишатись без виконання.

Одночасно повідомляємо, що ухвали судів, отримані до 07.05.2018 р., якими судові засідання в режимі відеоконференції призначено на червень 2018 року в приміщенні суду по вул. Жилянській, 142, будуть по можливості виконані.

Сподіваємось на розуміння та плідну співпрацю!

Прес-служба Святошинського районного суду міста Києва