flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шановні громадяни та відвідувачі суду !

22 жовтня 2014, 11:00

Шановні громадяни та відвідувачі суду !

 

У зв’язку з Указом Президента України від 27 серпня 2014 року № 690/2014 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» позачергові вибори до Верховної Ради України призначено на  26 жовтня 2014 року.

На час виборчого процесу з позачергових виборів до Верховної Ради України Святошинський районний суд м.Києва (м.Київ, вул. Якуба Коласа, 27-А) здійснює прийом заяв, пов’язаних з виборчим процесом, без вихідних та в день голосування.

 

Відповідно до наказу голови суду № 91/од від 16 жовтня 2014 року на період проведення позачергових виборів до Верховної Ради України та з метою організаційного забезпечення підготовки та розгляду адміністративних справ відповідної категорії з додержанням строків, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України встановлено особливий режим роботи Святошинського районного суду міста Києва

 

23 жовтня 2014 року з 09:00 години до 00:00 години

24 жовтня 2014 року з 08:00 години до 18:00 години

25 жовтня 2014 року з 09:00 години до 18:00 години

26 жовтня 2014 року з 08:00 години до 21:00 години

 

Прийому заяв, позовів, скарг пов’язаних з виборчим процесом з позачергових виборів до Верховної Ради України здійснюється в приміщенні суду по вул. Якуба Коласа, 27-А в м.Києві.

 

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст.2 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вибори депутатів є загальними. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями.

Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів депутатів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про вибори депутатів.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України  спори щодо правовідносин, пов’язаних  з виборчим процесом, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Місцевим загальним судам як адміністративним судам  підсудні наступні категорії справ, що виникають з виборчого процесу:

Щодо уточнення списку виборців  (ч.2 ст.173 КАС України)

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

        Щодо оскарження  дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори (ч.3 ст.174 КАС України);

Щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій (ч.8 ст.176 КАС України);

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

 

 Строки обчислюються календарними днями і годинами.

                    Днем подання позовної заяви є день їх надходження до відповідного суду. 

 Відповідно до ч. 11 ст. 172 КАС України суд вирішує адміністративні справи у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви.

 

Рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців не пізніш як за п'ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.