flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президент України підписав закон про внесення змін до законодавчих актів щодо судового збору

22 липня 2015, 10:46

 В Україні буде запроваджено єдиний підхід до визначення ставок судового збору в усіх судових юрисдикціях, зокрема, диференціацію ставок судового збору за категоріями платників (фізичні особи, юридичні особи) з перенесенням більшого навантаження на юридичних осіб.

    Відповідний Закон (законопроект № 2862) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" повернуто з підписом Президента України 15 липня 2015 року. Набере чинності документ 1 вересня поточного року.

     Метою прийняття зазначеного закону є забезпечення незалежності судової влади шляхом посилення елементу фінансової незалежності через збільшення питомої ваги власних джерел у загальному обсязі фінансових ресурсів, що забезпечують здійснення судочинства. 

      Закон передбачає наступне:

- установлення пільг лише для соціально вразливих та незахищених верств населення;

- зменшення кількості платників, що звільняються від сплати судового збору (юридичних осіб);

- скасування пільг стосовно сплати судового збору суб'єктами владних повноважень у разі, коли судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень;

- запровадження диференціації ставок судового збору за категоріями платників (фізичні особи, юридичні особи) з перенесенням навантаження на юридичних осіб;

- вирівнювання розміру ставок судового збору за подання позовних заяв до господарських та адміністративних судів;

- скасування норми щодо визначення розміру ставок судового збору у фіксованій грошовій сумі.

Окрім того, відповідно до Закону суд зобов'язаний перевіряти зарахування судового збору до Державного бюджету України при відкритті провадження у справі.