flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Сухан Галини Володимирівни!

05 квітня 2024, 11:53

пр. № 2-п/759/25/24

ун. № 759/9521/21       

      Святошинський районний суд міста Києва повідомляє, що у провадженні суду знаходиться  заява відповідача Сухан Галини Володимирівни про перегляд заочного рішення у межах розгляду цивільної справи за позовною заявою Приватного акціонерного товариства «Київводоканал» до Сухан Галини Володимирівни про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги.

  Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 19 лютого 2024 року  року було залишено позовну заяву без руху та зазначено наступне:

Проаналізувавши подану заяву, суд вважає, що вона має бути залишена без руху з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Ч. 2 ст. 285 ЦПК України передбачено, що у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено: 1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення; 2) ім’я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв’язку; 3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це; 4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача; 5) клопотання про перегляд заочного рішення; 6) перелік доданих до заяви матеріалів.

Всупереч положенням п. 2 ч. 2 ст. 285 ЦПК України Сухан Г.В. не зазначає місце свого проживання та номер засобів зв’язку, вказавши лише «Місце проживання: 03179, Електронна пошта відсутня».

Відсутність зазначеної інформації позбавляє суд можливості направляти поштову кореспонденцію на належну адресу проживання відповідача.

Одночасно з тим, ч. 1 ст. 131 ЦПК України передбачає, що учасники судового процесу зобов’язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають електронного кабінету, за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому суду адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає, не перебуває або не знаходиться.

Таким чином, Сухан Г.В. має повідомити суд про своє місце проживання.

Окрім вказаного, У поданій заяві Сухан Г.В. вказує свій реєстраційний номер облікової картки платника податків, але не надає суду жодного документа, який підтверджує її особу, що позбавляє суд можливості встановити особу заявниці на основі належного документа, що встановлює її особу.

Обов`язковою ознакою відповідності особи у цивільному процесі вимогам, які висуваються до неї є встановлення цивільної процесуальної правосуб`єктності.

Під час вирішення питання щодо наявності або відсутності у особи процесуальної правосуб`єктності суд, крім іншого, має встановити особу позивача.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, є: а) паспорт громадянина України; б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; в) дипломатичний паспорт України; г) службовий паспорт України; ґ) посвідчення особи моряка; д) посвідчення члена екіпажу; е) посвідчення особи на повернення в Україну; є) тимчасове посвідчення громадянина України.

Сухан Г.В. не надано документу, що посвідчує її особу. Таким чином, відповідач має надати суду належним чином засвідчену копію документа, що встановлює його особу.

Крім того, у відповідності до ч. 7 ст. 285 ЦПК України до заяви про перегляд заочного рішення додаються докази, на які посилається заявник.

Окрім квитанції про сплату судового збору, Сухан Г.В. не додала до заяви жодного іншого документу, який би підтверджував доводи, на які вона посилається.

Згідно з ч. 8 ст. 285 ЦПК України до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення ст. 185 цього Кодексу.

Згідно ст. 185 ЦПК України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 ЦПК України, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день її первісного подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Додатково вважає за необхідне роз’яснити, що відповідно до ч. 7 ст. 185 ЦПК України у випадку повернення позовної заяви позивачу це не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись ст.ст. 185, 284, 285 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Сухан Галини Володимирівни про перегляд заочного рішення у межах розгляду цивільної справи за позовною заявою Приватного акціонерного товариства «Київводоканал» до Сухан Галини Володимирівни про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги – залишити без руху.

Надати строк для усунення вказаних недоліків, який становить 10 (десять днів) з дня отримання ухвали суду.

У разі невиконання вимог ухвали у визначений судом строк заява буде вважатись неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

       Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки Святошинського районного суду м. Києва: https://sv.ki.court.gov.ua.

 

Суддя                                                                                                   Н.О. Горбенко