flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Берестевої Тетяни Миколаївни!

01 квітня 2019, 16:30

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

 

ун. №  759/107/18 

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

19 березня 2019 року                                                                                                        м. Київ

суддя Святошинського районного суду м. Києва Ул’яновська О.В. розглянувши матеріали позовної заяви Татунця Владислава Вікторовича до Берестевої Тетяни Миколаївни про стягнення боргу,

ВСТАНОВИВ:

у січні 2018 р. до Святошинського районного суду м. Києва надійшла вищезазначена позовна заява.

15.01.2018 ухвалою судді було відкрито провадження по справі та призначено до розгляду на 24.09.2019 о 12 год. 40 хв. (а.с. 19).

Відповідно до копії паспорта Берестової Т.М., долученої до матеріалів справи, вона зареєстрована за адресою: Луганська обл., м. Стаханов, вул. Кірова, 23, кв. 21, яка відноситься до тимчасово окупованої території України на якій  встановлено особливий правовий режим.

На підставі чого 24.09.2018 ухвалою Святошинського районного суду м. Києва матеріали цивільної справи за позовними вимогами Татунця Владислава Вікторовича до Берестевої Тетяни Миколаївни про стягнення боргу передано до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності (а.с. 23, 28).

Київський апеляційний суд листом вих.№2728/0606/19 від 20.02.2019 зазначену справу повернув до Святошинського районного суду м. Києва, посилаючись на норми Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» наділяють Київський апеляційний суд повноваженнями щодо визначення місцевих загальних судів міста Києва для розгляду справ, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Відповідно до ст. З Закону тимчасово окупованою територією для цілей цього Закону визначається: сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій; внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України.

Враховуючи викладене, населені пункти, розташовані в Донецькій та Луганській області, не є тимчасово окупованою територією в розумінні норм Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Вивчивши позовну заяву та додані до неї документи встановлено, що дана заява не підсудна Святошинському районному суду м. Києва з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред'являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше передбачено законом.

Відповідно до ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання.

Місце проживання фізичної особи згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» має бути зареєстровано у передбаченому порядку.

У даному випадку судом, який територіально підсудний за місцем проживання або реєстрації відповідача є Стахановський міський суд Луганської області, однак з метою збереження життя і здоров’я суддів,  працівників апарату та відвідувачів суду, роботу Стахановського міського суду Луганської області припинено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя із-за бойових дій, що відбуваються в районі розташування суду.

Згідно з Розпорядженням Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02.09.2014 №27/0/38-14 розгляд справ, підсудних Стахановського міського суду Луганської області, здійснюється Cєвєродонецьким міським судом Луганської області.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 3 даної статті встановлено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п'яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п'яти днів після залишення її без задоволення.

У відповідності до положень ч. ч. 1, 2 ст.32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

 Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність передачі справи на розгляд до Cєвєродонецького міського суду Луганської області.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст. 27, 31 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

передати цивільну справу №759/107/18 за позовними вимогами Татунця Владислава Вікторовича до Берестевої Тетяни Миколаївни про стягнення боргу до Сєвєродонецького міського суду Луганської області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Святошинський районний суд м. Києва до апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 цього Кодексу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

 

Суддя:                                                                                                   О.В. Ул’яновська