flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Жданюка Ігоря Ігоревича

10 грудня 2015, 15:26

РІШЕННЯ

            ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

       (заочне)

 

ун. №  759/10146/15-ц

пр. №   2/759/4541/15

 24 листопада 2015 року                                                                                        м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді                                                               Миколаєць І.Ю.

при секретарі                                                                       Куркіній І.В.

за участю представника позивача                                     Андрієнко Ю.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства “Страхова компанія «Український страховий стандарт” до Жданюка Ігоря Ігоревича про відшкодування витрат, пов’язаних з виплатою страхового відшкодування,

 

ВСТАНОВИВ:

Представник ПрАТ “Страхова компанія «Український страховий стандарт” звернулася до суду з позовом про стягнення із Жданова І.І. суми страхового відшкодування у розмірі 11000,00 грн., яка була сплачена позивачем Левківському О.І. власнику пошкодженого в дорожньо-транспортній пригоді автомобіля. У своїх вимогах посилається на вину Жданова І.І., підтверджену Постановою Святошинського  районного суду м. Києва від 27.02.2014 р., у вчиненні ним 27.02.2014 р. дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), в результаті якої автомобілю «Фольксваген» державний номер АМ2370ВІ під керуванням Левківського О.І. заподіяно технічних пошкоджень. Підставою стягнення страховиком коштів зі страхувальника вважає порушення останнім умов, визначених п.п. 33.1.4 ст. 33 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», а саме не надання страховику у строк 3 дні повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду. Тому позивач в порядку регресу просить стягнути із відповідача понесені ним фактичні витрати по сплаті страхового відшкодування Левківському О.І. у розмірі 11000,00 грн., а також судовий збір.

Представник ПрАТ “Страхова компанія «Український страховий стандарт” у судовому засіданні позов підтримала та просила його задовольнити.

Жданюк І.І. у судове засідання не з’явився, про місце та час розгляду  справи був повідомлений належним чином, клопотання про розгляд справи за своєї відсутності не подавав. А тому суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності відповідача, оскільки позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

            Суд вважає можливим ухвалити заочне рішення за наявними в матеріалах справи доказами, оскільки представник позивача не заперечує проти такого вирішення справи.

            Суд,  дослідивши матеріали справи дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 61 ЦПК України постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов’язкова для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено постанову суду з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до Постанови Святошинського районного суду м. Києва від 27.02.2014 року Жданюк І.І., 31.01.2014  року керуючи автомобілем марки «Ауді» державний номерний знак АХ3022ЕВ по проспекту Перемоги, 83 в м. Києві, не врахував дорожню обстановку, не дотримався безпечної дистанції та не вибрав безпечну швидкість руху внаслідок чого здійснив зіткнення з автомобілем марки «КІА», державний номерний знак АА8077АК, що знаходився під керуванням Меладзе Д.Я., який у свою чергу від удару зіткнувся з автомобілем марки «Фольксваген», державний номерний знак АМ 2370ВІ під керуванням Левківського О.І. Жданюка І.І. було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП (а.с.8).

На час дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність Одаренко В.В. - власника автомобіля «Ауді», державний номер АХ3022ЕВ, яким на час дорожньо-транспортної пригоди керував Жданюк І.І. була застрахована за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, оформленого полісом АС/6593815 ПрАТ “Страхова компанія «Український страховий стандарт” (а.с.9).

Відповідно до звіту про визначення вартості матеріального збитку № 61 від 24.02.2014 року ФОП Праворський В.В. було визначено вартість матеріального збитку, завданого власнику автомобіля «Фольксваген», державний номер АМ2370ВІ, у розмірі 17107,82 грн. (а.с.12-17).

Згідно розрахунку страхового відшкодування ПрАТ “Страхова компанія «Український страховий стандарт”  від 06.03.2014 року сума страхового відшкодування 17107,82 грн. була зменшена до 11000,00 грн. згідно п. 30 розрахунку  - протокол узгодження суми страхового відшкодування (а.с.11).

Відповідно до страхового акта № 2469 від 11.03.2014 року подія, що сталася 31.01.2014 року була кваліфікована страховиком ПрАТ “Страхова компанія «Український страховий стандарт”  як страховий випадок за ризиком дорожньо-транспортної пригоди та прийнято рішення про виплату Левківському О.І. страхового відшкодування у розмірі 11000,00 грн. (а.с.10).

12.03.2014 року ПрАТ “Страхова компанія «Український страховий стандарт”  виплатила Левківському О.І. страхове відшкодування у розмірі 11165,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням  № 15817 (а.с.35).

У своїх позовних вимогах позивач посилається на п.п. 33.1.4 п. 33.1. ст. 33 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» відповідно до якого у разі настання дорожньо-транспортної пригоди, яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування, водій транспортного засобу, причетний до такої пригоди, зобов'язаний: 33.1.4 невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди, письмово надати страховику, з яким укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов'язок, він має підтвердити це документально.

Оскільки, як стверджує представник позивача, такого повідомлення від відповідача не надійшло у відповідності до п.п. г) п. 38.1.1 ч. 38.1 ст. 38 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»: страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регрес ний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, якщо він не повідомив страховика у строки і за умов, визначених у підпункті 33.1.2 п. 33.1 статті 33 цього закону.

Таким чином регресний позов може подати страховик за наявності двох умов: якщо страхувальник не повідомив страховика у строки про факт ДТП, і не вжив заходів з метою запобігання чи зменшення шкоди.

Крім того, відповідно до судової практики Верховного суду України «Про умови та порядку здійснення страхових виплат у судовому порядку» коли виникає страховий випадок, страховик зобов’язаний виплатити страхове відшкодування, а інші умови договору є підставою для відмови лише в тому разі, якщо таке порушення положень договору страхувальником перешкодило страховику переконатися, що ця подія є страховим випадком, і має оцінюватися окремо у кожному випадку.

Несвоєчасне повідомлення страхувальником страховика про настання страхового випадку саме по собі не може бути підставою ні для відмови від страхового відшкодування, ні для регресу, а лише в тому випадку, коли вона позбавляє страховика можливості дізнатися, чи є ця подія страховим випадком, тобто якщо буде доведено, що відсутність у страховика відомостей про це могло вплинути на його обов’язок виплатити страхове відшкодування.

З матеріалів справи вбачається, що дорожньо-транспортна пригода, яка сталася 31.01.2014 року за участю автомобіля «Ауді», державний номерний знак АХ3022ЕВ та автомобіля марки «Фольксваген», державний номерний знак АМ2370ВІ була визнана страховиком страховим випадком, ПрАТ «Страхова компанія «Український страховий стандарт» виплатила Левківському О.І. як потерпілій особі страхове відшкодування. Як пояснив у судовому засіданні представник позивача, ПрАТ «Страхова компанія «Український страховий стандарт» ніщо не перешкоджало дізнатися, чи була ця подія страховою, а тому стверджувати про порушення положень договору страхувальником, в тому числі відсутність повідомлення про страхову подію, не є підставою для задоволення позову.

Отже, підстави для задоволення позову про стягнення з Жданюка І.І. 11000,00 грн. в якості відшкодування витрат, пов’язаних з виплатою страхового відшкодування - відсутні.

Керуючись ст.ст. 10,11, 57, 60, 179, 209, 212-215, 224-228, 292, 294 ЦПК України, суд

 

ВИРІШИВ:    

У задоволенні позову Приватного акціонерного товариства “Страхова компанія «Український страховий стандарт” до Жданюка Ігоря Ігоревича про відшкодування витрат, пов’язаних з виплатою страхового відшкодування, відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

                      

Суддя